Jeśli macie uzbierane białka i nie macie pomysłu do czego je użyć to proponuję ciasto z makiem i czereśniami. Pyszne, puszyste i takie wakacyjne. Zapraszam:)
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
200 ml białek
100 g cukru
100 g erytrolu
100 g maku
200 g mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
100 ml oleju
180 g czereśni- waga po odpestkowaniu
500 g śmietany 30%
100 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
150 g czereśni
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+2 łyżki wody
Piegusek na białkach z czereśnią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Gdy to nastąpi dodawać stopniowo cukier ( można dać 200 g cukru) i ubijać, aż masa będzie lśniąca. Cienkim strumieniem dodawać olej i stale miksować.
2.Następnie przesiać mąkę wraz z proszkiem do białek,dodać mak i delikatnie wymieszać aż składniki się połączą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ( 23*23 cm)i wyłożyć ciasto
3.Na wierzchu ułożyć połówki czereśni ( przecięciem do góry). Piec w 180 st około 30-40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i uwolnić z papieru do pieczenia.
4.Czereśnie umyć, osuszyć , wyjąć pestki i przełożyć do pojemnika blendera, zmiksować. Przełożyć na sito i przetrzeć, ale delikatnie. Postawić na ogień i zagotować. Mąkę wymieszać z wodą i wlać do musu z czereśni. Cały czas mieszając zagotować ( w razie gdyby masa była za gęsta dodać 2-3 łyżki wody). Zdjąć z ognia. Z musu odłożyć 3 łyżki na bok. Resztę ostudzić.
5.Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier puder i mus z czereśni. Ubić na jednolity krem. Krem wyłożyć na wierzch ciasta przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Pokropić odłożonym sosem czereśniowym. Smacznego!
Komentarze