Pieczony morszczuk z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę opłukujemy wodą i odsączamy na ręczniku papierowym. W międzyczasie myjemy warzywa i kroimy w słupki
Rybę przekładamy na folię i posypujemy solą, pieprzem, tymiankiem. Skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię i przekładamy na blaszkę, odstawiamy. Kalarepkę, paprykę, czosnek przekładamy na rozgrzany olej i smażymy około 5 minut. Dokładamy cukinię i dolewamy wodę i sok jabłkowy, dusimy do miękkości. Rybę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Rozcinamy folię i dopiekamy przez 10 minut, polewamy wytopionym płynem.
Do warzyw dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku, redukujemy sos.
Komentarze