Zapraszam na pyszną rybę w zdrowszej wersji pieczoną w foli w piekarniku. Pod marchewkową kołderką z dodatkiem miodu smakuje wyśmienicie. Polecam na obiad lub ciepłą kolację.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 płaty morszczuka
4 średnie marchewki
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
sok z cytryny
folia spożywcza
Morszczuk zapiekany z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy na deskę i lekko posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Marchewki obieramy i myjemy oraz ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki kroimy na drobno. Do miski wkładamy wszystkie pokrojone składniki i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem. Rybę układamy na folii i kładziemy na nią warstwę marchewkową i kawałeczki masła.
Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp 180 stopni przez około 35 minut.
Komentarze