Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś zapraszam na zdrowe, proste i sezonowe danie obiadowe! Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem jest łatwy w przygotowaniu, pyszny i lekkostrawny. Klasyka smaków, która zachwyci każdego!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na pieczonego łososia:
    ◦3 filety z łososia (każdy po ok. 200 g)
    ◦sól
    ◦pieprz grubo mielony
    ◦sok z ½ cytryny
    ◦3 plasterki cytryny
    ◦kilka gałązek koperku

    Składniki na szparagi:
    ◦600 g szparagów zielonych
    ◦2-3 łyżki oliwy z oliwek
    ◦sól

    Składniki na ryż:
    ◦200 g ryżu basmati (2 woreczki)
    ◦1 marchewka
    ◦1 łyżka masła
    ◦sól
    ◦2-3 łyżki posiekanego, świeżego tymianku

    Składniki na sos:
    ◦150 ml słodkiej śmietanki np. 30%
    ◦75 ml warzywnego bulionu
    ◦1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦opcjonalnie 1 łyżeczka sosu sojowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Filet z łososia

Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem 1. Przygotowanie łososia:
    Filety z łososia, płuczemy, oczyszczamy i przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na wierzch kładziemy gałązki koperku i plasterek cytryny. Wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Każdy filet oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 20-25 minut. Po tym czasie możemy otworzyć folię i podpiec łososie przez 5 minut.
  • Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem 2. Przygotowanie szaragów:
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Zielone szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie nacieramy szparagi oliwą i posypujemy solą, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15-20 minut.

    Przygotowanie ryżu:
    Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Marchewkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do marchewki dodajemy ugotowany ryż i posiekany tymianek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą.
  • Pieczony łosoś ze szparagami i ryżem 3. Przygotowanie sosu:
    W rondelku doprowadzamy bulion do wrzenia i redukujemy o połowę. Dodajemy śmietankę i ewentualnie sos sojowy. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy tymianek.

    Upieczonego łososia wyjmujemy z foli, podajemy ze szparagami, ryżem i sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielone szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować