Taki kurczak to pomysł na wyjątkowo pyszny obiad. Lubczyk to mój ulubiony dodatek do pieczeni, dlatego kurczaka z jego dodatkiem nie mogło u mnie zabraknąć!
Składniki:
Składniki:
• 1 kurczak (ok 1,3 kg),
• 3 spore gałązki lubczyku,
• 2 gałązki oregano,
• 2 cebule,
• 4 ząbki czosnku,
• ok 5 łyżek oleju,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• świeżo mielona sól morska,
• przyprawa do kurczaka,
• około 1/3 szklanki wody do podlania pieczeni,
Pieczony kurczak w lubczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przepłukujemy i osuszamy.
2.Lubczyk (połowę) siekamy. Olej łączymy z przyprawą do kurczaka. Następnie dodajemy do niego pokrojony lubczyk oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
3.Tak przygotowaną mieszaniną nacieramy kurczaka. Całość oprószamy solą i pieprzem do smaku. W jego środek wkładamy pozostały lubczyk, gałązki oregano oraz pokrojoną jedną cebulę. Nóżki kurczaka związujemy.
Tak przygotowane mięso można pozostawić w chłodzie na kilka godzin lub całą noc.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wokół układamy pokrojoną druga cebulę. Całość delikatnie podlewamy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Mięso pieczemy około 1,5 godzimy w 190°C. Co jakiś czas polewamy wytworzonym sosem.
Komentarze