Pieczony kurczak miodowo-paprykowy

4 (1 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny i soczysty kurczak ,z bardzo chrupiącą skórką.Lekko słodkie i paprykowe mięso.Możemy podać z ulubionymi dodatkami np.ziemniakami,ryżem i ulubioną surówką.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kurczak (waga około 2 kg )
    sól i pieprz do smaku
    słodka papryka w proszku
    miód prawdziwy (3-4 łyżki )
    olej
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony kurczak miodowo-paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka oczyszczamy,myjemy i bardzo dokładnie osuszamy.
  • 2. Następnie kurczaka nacieramy solą,pieprzem i słodką papryką w proszku,za pomocą pędzelka kurczaka lekko smarujemy olejem.
  • 3. Kurczaka układamy na blaszce do pieczenia,podlewamy olejem i odstawiamy na około 60 minut w chłodne miejsce.
  • 4. Po tym czasie kurczaka pieczemy około półtorej godziny w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia i miękkości mięsa.Pod czas pieczenia kurczaka od czasu do czasu polewamy wywarem z pieczenia,mięso wtedy będzie bardziej soczyste.
  • 5. Pod koniec pieczenia za pomocą pędzelka całego kurczaka smarujemy miodem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować