Kurczak miodowo-musztardowy pieczony w piwie

4.5 (144 ocen)

Szybki do przygotowania kurczak z piwem i miodem, później już piecze się sam ;) lubię takie obiady na niedzielę.

Składniki:


  • 4 ćwiartki z kurczaka
    1 szklanka piwa
    1 łyżka musztardy
    1 łyżka miodu
    2 łyżki oleju
    Sól i pieprz
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    0,5 łyżeczki papryki wędzonej
    1 łyżeczka tymianku
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Piwa

Kurczak miodowo-musztardowy pieczony w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ćwiartki umyć, osuszyć, włożyć do miski. Oprószyć solą, pieprzem i obiema paprykami. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.

    Następnego dnia udka włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować miodem, musztardą i olejem.

    Oprószyć tymiankiem. Wlać piwo i przykryć naczynie folią aluminiową. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 80-90 minut do miękkości mięsa.

    Pod koniec pieczenia zdjąć folię i zrumienić mięso.

    Gotowe ćwiartki przekroić na pół, podawać z surówką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Miód Musztarda Piwo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować