Dwa dni odpoczynku to zdecydowanie za mało, aby nabrać sił od szarej rzeczywistości mam nadzieję, że zapiekany dorsz w kruchym cieście zagości na Waszym stole :) Jeżeli tak to przepis poniżej! :D
45 min
Składniki:
Ciasto kruche
300 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
trochę wody
szczypta soli
Dorsz:
dwa filety z dorsza atlantyckiego
sól, pieprz do smaku
sok z połowy cytryny
Pieczona marchewka:
4-5 marchewek
sól, pieprz do smaku
łyżka oregano
łyżka bazylii
2 łyżki oliwy
Sos curry:
1 łyżka curry
100 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz do smaku
Pieczony dorsz w kruchym cieście, pieczoną marchewką i sosem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naszą rybkę biednego Dorsza pozbawiamy skóry i nacieramy z wierzchu solą, i pieprzem. Skrapiamy cytryną i odstawiamy na pół godziny. W międzyczasie obieramy marchewkę, kroimy w słupki i doprawiamy przyprawami. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy, wykładamy na papier do pieczenia.
Teraz możemy zająć się ciastem. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Odstawiamy na 10 minut i po tym czasie dzielimy je na 4 części, i rozwałkowujemy na cienkie placki. Po środku układamy rybę, a następnie przykładamy drugim ciastem, formujemy kształt rybopodobny i wstawiamy do piekarnika wraz z marchewką. Pieczemy w 180°C przez 20-25 minut. Pod sam koniec przygotowujemy sos. Do mleka wsypujemy mąkę i mieszamy razem. Następnie lekko podgrzewamy, zestawiamy z kuchenki i dodajemy przyprawy. Dorsz powinien być już dobry. Wyciągamy go z piekarnika i wykładamy na talerz :) Smacznego!
Komentarze