Dorsz w curry

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Okazuje się, że to bardzo udane połączenie i pomysł na bezmięsny obiad. Jeżeli nie zjesz całego na raz, nie martw się. Wstaw do lodówki i odgrzej na drugi dzień, sos będzie jeszcze lepszy.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg świeżej polędwicy z dorsza
    400 ml mleka kokosowego
    2 czubate łyżki pasty curry (zamiennie z przyprawą w proszku)
    1 łyżka przyprawy curry
    sól
    pieprz
    1 szalotka lub mała cebulka
    1 czerwona papryka
    1 łyżka oliwy
    suszona natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Polędwica Sosy

Dorsz w curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza myjemy pod bieżącą wodą i lekko osuszamy ręcznikiem papierowym. Wkładamy do miski lub pojemnika i zasypujemy 2 łyżkami soli, odrobiną pieprzu i 1 łyżką suszonej natki pietruszki. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc.
    Cebulkę lub szalotkę oraz paprykę drobno kroimy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pokrojone składniki. Następnie dodajemy pastę curry, przyprawę i zalewamy mlekiem kokosowym (łącznie z wodą z puszki, jeżeli taka się wytworzy). Doprawiamy według smaku solą i pieprzem. Gotujemy przez około 10 minut. Wyjmujemy dorsza. Obsypujemy go z nadmiaru soli (część może zostać, uzupełni sos) i kroimy na kawałki. Rybę kładziemy na sos i przykrywamy patelnię. Dusimy przez około 15 minut, aż mięso będzie białe (jeżeli kawałki są grube to warto je przekręcić). Podajemy z ryżem basmanti i ulubioną sałatą. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Bezglutenowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować