Kruchy pieróg z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie na patelni na oleju smażymy pokrojonego w kawałki kurczaka do zarumienienia. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty prze praskę czosnek, wsypujemy curry i chilli. Chwilę smażymy mieszając co jakiś czas a na koniec dodajemy pokrojonego drobno pomidora, doprawiamy do smaku solą. Zostawiamy na ogniu około 2 minuty. Zdejmujemy z gazu do ostygnięcia.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy je w kształt koła, ostygnięty farsz kładziemy na jednej połowie i przykrywamy drugą połową ciasta. Brzegi dokładnie sklejamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło.
Komentarze