Kruchy pieróg z kurczakiem

4.5 (147 ocen)

Aromatyczna, pikantna pierś z kurczaka ze szczyptą curry w kruchym, chrupiącym cieście.

Składniki:

  • Ciasto:
    130g mąki pszennej
    80g masła
    1 żółtko
    2 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    Nadzienie:
    1 duża pierś kurczaka
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 duży pomidor
    1 łyżka curry
    ½ łyżeczki chilli w proszku
    sól do smaku
    olej do smażenia
    1 białko jajka do smarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Kruchy pieróg z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruchy pieróg z kurczakiem 1. W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
    W tym czasie na patelni na oleju smażymy pokrojonego w kawałki kurczaka do zarumienienia. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty prze praskę czosnek, wsypujemy curry i chilli. Chwilę smażymy mieszając co jakiś czas a na koniec dodajemy pokrojonego drobno pomidora, doprawiamy do smaku solą. Zostawiamy na ogniu około 2 minuty. Zdejmujemy z gazu do ostygnięcia.
    Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy je w kształt koła, ostygnięty farsz kładziemy na jednej połowie i przykrywamy drugą połową ciasta. Brzegi dokładnie sklejamy. Wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować