Dorsz w sosie curry

4.48 (151 ocen)

  • 30 min

Klasyk kuchni indyjskiej – sos curry można wykorzystać do przygotowania wielu różnych potraw. Jest to prosty sos, niezwykle aromatyczny za sprawą czosnku, imbiru i chili i pięknie żółty dzięki kurkumie. Jest dość ostry i idealnie współgra z delikatnym mięsem dorsza.

  • 30 min

Składniki:

  • 600 g fileta z dorsza
    1 mała cebula lub ½ dużej
    2 ząbki czosnku
    2-2 ½ cm świeżego imbiru
    1/3 -1/2 papryczki chili
    1 łyżeczka przecieru pomidorowego
    1 czubata łyżeczka kurkumy
    1 łyżka soku z limonki
    sól
    2 łyżki oleju
    400 ml mleczka kokosowego
    natka pietruszki lub kolendra do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Sosy

Dorsz w sosie curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek i imbir obieram. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekam. Imbir ścieram na tarce na małych oczkach. W garnku rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam cebule, czosnek, chili i imbir, smażę przez chwilę. Następnie dodaję przecier i kurkumę, mieszam, smażę jeszcze przez chwilę. Wlewam mleczko kokosowe, gotuję co jakiś czas mieszając przez około 5-7 minut aż sos trochę zgęstnieje. Wówczas dodaję sporą szczyptę soli i sok z limonki. Dorsza kroję na kawałki wielkości mniej więcej 4 cm, wrzucam do sosu. Gotuję około 6-8 minut, ściągam z ognia. Po nałożeniu posypuję natka pietruszki lub kolendrą. Podaję z ryżem i fasolką szparagową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować