Solidny kawałek dorsza, otulony smakowitą marchewką i selerem z dodatkami, to smaczny , zdrowy posiłek. Danie można podać o każdej porze dnia.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 spory filet dorsza ok. 50-60 dag.
ok. 30 dag. marchewki
ok. 20 dag. korzenia selera
1 cebula
1/2 szklanki wody
3-4 łyżki masła
1 płaska łyżka miodu
po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki, natki selera i natki lubczyku
sok z 1/2 cytryny
sól , pieprz czarny i pieprz cytrynowy do smaku
2 szczypty przyprawy Harissa
Dodatkowo:
naczynie do pieczenia grubo posmarowane masłem
Dorsz pieczony pod marchewką i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet dorsza myję , osuszam, kroję na porcje, skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym, odstawiam.
2.Marchewkę i selera obieram, trę na tarce o dużych oczkach. Na maśle szklę pokrojoną w pół plasterki cebulę, dodaję marchewkę i seler, podsmażam, dodaję wodę, duszę ok. 10 minut, dodaję miód, sól, przyprawę Harissa, pieprz, mieszam, dodaję posiekane natki zieleniny, mieszam. Rybę układam w naczyniu do zapiekania, na rybie układam podsmażoną marchewkę z selerem, naczynie nakrywam, piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.
Porady
Tak przygotowaną rybę , w naszym domu jadamy bez innych dodatków:)
Komentarze