Dorsz pieczony pod marchewką i selerem

4.46 (147 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Solidny kawałek dorsza, otulony smakowitą marchewką i selerem z dodatkami, to smaczny , zdrowy posiłek. Danie można podać o każdej porze dnia.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 spory filet dorsza ok. 50-60 dag.
    ok. 30 dag. marchewki
    ok. 20 dag. korzenia selera
    1 cebula
    1/2 szklanki wody
    3-4 łyżki masła
    1 płaska łyżka miodu
    po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki, natki selera i natki lubczyku
    sok z 1/2 cytryny
    sól , pieprz czarny i pieprz cytrynowy do smaku
    2 szczypty przyprawy Harissa
    Dodatkowo:
    naczynie do pieczenia grubo posmarowane masłem
Wystaw ocenę:

4.46 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz pieczony pod marchewką i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz pieczony pod marchewką i selerem 1. Filet dorsza myję , osuszam, kroję na porcje, skrapiam sokiem z cytryny, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym, odstawiam.
  • Dorsz pieczony pod marchewką i selerem 2. Marchewkę i selera obieram, trę na tarce o dużych oczkach. Na maśle szklę pokrojoną w pół plasterki cebulę, dodaję marchewkę i seler, podsmażam, dodaję wodę, duszę ok. 10 minut, dodaję miód, sól, przyprawę Harissa, pieprz, mieszam, dodaję posiekane natki zieleniny, mieszam. Rybę układam w naczyniu do zapiekania, na rybie układam podsmażoną marchewkę z selerem, naczynie nakrywam, piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.

Porady

Tak przygotowaną rybę , w naszym domu jadamy bez innych dodatków:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Dorsz Marchewka Masło Ryby Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować