Pieczone ziemniaczki nadziane szpinakiem z łososiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Trochę pracochłonne danie ale efektowne i pyszne

  • 30 min

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
    szpinak świeży 250 g
    10 dag grana padano
    filet z łososia 250 g
    łyżka pokrojonego w kosteczkę camembert do ujednolicenia masy, można zastąpić śmietaną 18%
    1 ząbek czosnku
    łyżeczka masła
    oliwa z oliwek
    przyprawy: świeżo mielone sól i pieprz, pomidory z bazylią i czosnkiem

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone ziemniaczki nadziane szpinakiem z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy. Nakłułam je nożem, oprószyłam solą, nasmarowałam delikatnie oliwą i ugotowałam w mikrofalówce w opcji "pieczony ziemniak" ok 30 minut. Można też je upiec w piekarniku - ok. 50 minut. Ważne, aby ziemniaki były miękkie. Szpinak blanszujemy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy blanszowany szpinak, camembert lub śmietanę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę pomidory z bazylią i czosnkiem. Mieszamy i wyłączamy ogień, kiedy odparuje woda. Łososia układamy na folii aluminiowej, przyprawiamy solą i pieprzem, zawijamy folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20 minut. Szpinak przekładamy do miski, dodajemy upieczonego łososia i mieszamy. Ziemniaki przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środki. Napełniamy szpinakiem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy płatkami grana padano lub parmezanu. Zapiekamy w piekarniku aż ser się zarumieni. Podajemy na ulubionej sałacie, np. rukoli. Polecam:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować