* 2 dość duże ziemniaki
* 2 łyżeczki oliwy z oliwek
* 4 łyżki startego żółtego sera
* 1 papryka czerwona
* 6 plasterków szynki
* 1 jajko
* szczypiorek lub zielona cebulka
* sól, pieprz do przyprawienia
Mi zostało farszu z sakiewek, więc 2 ziemniaczki napełniłam farszem szpinakowym- przepis na farsz tutaj
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/francuskie-sakiewki-ze-szpinakiem-i-feta#a539369
Sposób przygotowania przepisu:
NADZIANE ziemniaczki
1.
Ziemniaki, wyszorować, osuszyć i zawinąć w folię aluminiową i piec w 200 stopniach przez godzinę . Do miękkości- jeśli ziemniaki są wielkieee to trzeba czas troszkę wydłużyć.
2.
Szynkę , ser i kawałek papryki pokroić w kostkę.
3.
Upieczone ziemniaczki, wyjąć , przestudzić, ściąć im wierzch i wydrążyć
4.
Do wydrążonych ziemniaków wkładamy po kolei łyżeczkę oliwy z oliwek, łyżkę żółtego sera, kilka kostek papryki, trochę pokrojonej szynki, wbijamy roztrzepane jajko, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i jeśli wystarczy miejsca posypujemy wierzch resztą sera, szynki i papryki
5.
Przekładamy ziemniaki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy jeszcze 15 minut w 200ºC, aż jajko się zetnie, a ser rozpuści.
6.
Podajemy posypane dużą ilością szczypiorku,( u mnie akurat brak:( )
Tak jak sakiewki, można je nadziewać czym tylko chcemy:)
Porady
wydrążony miąższ z ziemniaczków, można podsmażyć na masełku z cebulka i zjeść z kwaśnym mlekiem:)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze