Pieczone żeberka

5 (1 ocen)

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, łatwe w przygotowaniu pieczone żeberka w marynacie z ketchupu i słodko - pikantnych przyprawy oraz cebuli.

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 1,4 kg żeberek wieprzowych,

    100 g ketchupu łagodnego,

    100 g koncentratu pomidorowego,

    łyżeczka słodkiej papryki,

    2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,

    łyżeczka ostrej papryki lub chili,

    łyżeczka kurkumy,

    szczypta grubomielonego czarnego pieprzu,

    3 łyżki oleju/oliwy

    duża cebula
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Pieczone żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dzielimy na około 10 cm kawałki.
    Przyprawy mieszamy razem z olejem, ketchupem, koncentratem. nacieramy nim żeberka, dodajemy obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Odkładamy na min. 2 godziny.

    Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około godzinę i 20 minut, Pod koniec pieczenia możemy zdjąć przykrycie, żeby mięso się bardziej zarumieniło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Żeberka pieczone

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Żeberka pieczone

Joanna Kryla Soczyste, miękkie lekko słodkie i pikantne mięso. 2 godz.

To może cię zainteresować