Pieczone udka kurczaka w pomarańczowo – imbirowej marynacie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Udka kurczaka zamarynowane w obłędnej, niezwykle aromatycznej słodkiej marynacie na bazie pomarańczy, żurawiny, miodu i wyrazistego ostro – słodkiego imbiru.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 udek
    1 pomarańcza
    60g suszonej żurawiny
    2 łyżki miodu
    masło
    sól
    pieprz


    Marynata

    starta skórka z jednej pomarańczy
    sok z jednej pomarańczy
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżeczki suszonego tymianku
    5 cm imbiru
    mieszanka przypraw chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone udka kurczaka w pomarańczowo – imbirowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata
    Imbir zetrzeć na tarce, wymieszać z oliwą, skórką i sokiem
    z pomarańczy, tymiankiem i szczyptą mieszanki chilli.
  • image-0tv362v 2. Udka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przygotowaną marynatą
    i pozostawić na kilka godzin.
  • image-0j4085i 3. Po tym czasie przełożyć zamarynowane udka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, polać marynatą, w której się marynowały, obłożyć plastrami sparzonej we wrzątku pomarańczy, posypać żurawiną i skropić miodem.
  • image-1q56y96 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
    około 55-60minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować