Udka kurczaka zamarynowane w obłędnej, niezwykle aromatycznej słodkiej marynacie na bazie pomarańczy, żurawiny, miodu i wyrazistego ostro – słodkiego imbiru.
Pieczone udka kurczaka w pomarańczowo – imbirowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata
Imbir zetrzeć na tarce, wymieszać z oliwą, skórką i sokiem
z pomarańczy, tymiankiem i szczyptą mieszanki chilli.
2.Udka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przygotowaną marynatą
i pozostawić na kilka godzin.
3.Po tym czasie przełożyć zamarynowane udka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, polać marynatą, w której się marynowały, obłożyć plastrami sparzonej we wrzątku pomarańczy, posypać żurawiną i skropić miodem.
4.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
około 55-60minut.
Komentarze