Pieczone szparagi z feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi myjemy osuszamy, odcinamy końcówki, polewamy oliwą, obtaczamy w niej. Troszkę solimy. Na szparagi kładziemy fetę, kładziemy łyżkę miodu, polewamy oliwą, posypujemy trochę sezamu. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach. Upieczone tak szparagi możemy zjeść z jajkim sadzonym, w koszulce, grzankami lub z makaronem. Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy, zostawiając trochę wody. Orzechy kruszymy, prażymy na suchej patelni do zarumienienia. Fetę rozgniatamy, szparagi kroimy na mniejsze części. Możemy też porkoić je wcześniej przed pieczeniem. Wszystko mieszamy z makaronem, dla łatwiejszego rozmieszania dodajemy trochę wody z ugotowanego makaronu. Posypujemy prażonymi orzechami i świeżymi ziołami: mięta/bazylią możemy polać jeszcze oliwą :)
Komentarze