600 g schabu
4 jajka S
2 średnie cebule
olej, sól, pieprz
bułka tarta do zagęszczenia masy - według uznania (około 5 łyżek)
konfitura żurawinowa nisko-słodzona z kawałkami całych owoców
Pieczone kotlety mielone z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab mielimy, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę siekamy na drobno i zrumieniamy na 2 łyżkach oleju na złoty kolor, następnie dodajemy ją do masy mięsnej.
2.Na sam koniec masę zagęszczamy bułką tartą i dokładnie ją wyrabiamy.
3.Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcję mięsa, rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę (lub dwie) żurawiny i zalepiamy.
4.Kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy godzinę w 200 stopniach.
Komentarze