Pieczone kotlety mielone z żurawiną

4.5 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne połączenie mięsa i owoców.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 600 g schabu
    4 jajka S
    2 średnie cebule
    olej, sól, pieprz
    bułka tarta do zagęszczenia masy - według uznania (około 5 łyżek)
    konfitura żurawinowa nisko-słodzona z kawałkami całych owoców
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Pieczone kotlety mielone z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab mielimy, wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę siekamy na drobno i zrumieniamy na 2 łyżkach oleju na złoty kolor, następnie dodajemy ją do masy mięsnej.
  • 2. Na sam koniec masę zagęszczamy bułką tartą i dokładnie ją wyrabiamy.
  • 3. Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcję mięsa, rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę (lub dwie) żurawiny i zalepiamy.
  • 4. Kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy godzinę w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Cebula Schab Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować