Zdrowsza wersja kotletów mielonych - pieczone i z dużą ilością warzyw :) o niebo lepsze od tradycyjnych :)
1 godz. 30 min
Składniki:
1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej
1 jajko
1 bułka kajzerka
1 duża marchewka
1/2 cukinii
1 cebula
bułka tarta do podsypania masy (ok.2 łyżek) + do panierowania
sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra w proszku
świeża natka pietruszki
masło do ułożenia na kotletach
Pieczone kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namoczyć w wodzie. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Do mielonego mięsa dodać odciśniętą z wody i rozdrobnioną bułkę, starte warzywa, pokrojoną cebulę, odrobinę posiekanej natki pietruszki, wbić jajko. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, czosnkiem granulowanym oraz ziołami. Do masy dodać tyle bułki tartej, aby masa była zwarta (ok. 2 łyżki). Następnie z gotowej masy formować kotlety i każdy obtoczyć w bułce tartej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić i ułożyć kotlety. Na każdym kotlecie ułożyć ok. 1/2 łyżeczki masła. Kotlety piec ok. 1 godziny w temp. 190 stopni, do momentu aż uzyskają złocistobrązowy kolor.
Komentarze