Pieczone kotlety mielone

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zdrowsza wersja kotletów mielonych - pieczone i z dużą ilością warzyw :) o niebo lepsze od tradycyjnych :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg mielonej łopatki wieprzowej
    1 jajko
    1 bułka kajzerka
    1 duża marchewka
    1/2 cukinii
    1 cebula
    bułka tarta do podsypania masy (ok.2 łyżek) + do panierowania
    sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra w proszku
    świeża natka pietruszki
    masło do ułożenia na kotletach
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Pieczone kotlety mielone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w wodzie. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Do mielonego mięsa dodać odciśniętą z wody i rozdrobnioną bułkę, starte warzywa, pokrojoną cebulę, odrobinę posiekanej natki pietruszki, wbić jajko. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, czosnkiem granulowanym oraz ziołami. Do masy dodać tyle bułki tartej, aby masa była zwarta (ok. 2 łyżki). Następnie z gotowej masy formować kotlety i każdy obtoczyć w bułce tartej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić i ułożyć kotlety. Na każdym kotlecie ułożyć ok. 1/2 łyżeczki masła. Kotlety piec ok. 1 godziny w temp. 190 stopni, do momentu aż uzyskają złocistobrązowy kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Marchewka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.43 (7 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

mielone

To może cię zainteresować