Pieczone dzwonka halibuta w glazurze z miso i mirin

4.86 (7 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Halibut to dosyć tłusta ryba, więc idealnie nadaje się do pieczenia. Moja dzisiejsza propozycja to pieczone dzwonka halibuta w glazurze na bazie miso, sosu mirin oraz sosu sojowego.
Sos mirin powstaje na bazie słodkiego wina ryżowego i powinien mieć około 14% alkoholu. W smaku sos mirin jest dość słodki, ale jednocześnie lekko ostry i pełny w swym bukiecie. Sos mirin jest doskonałym dopełnieniem sosu sojowego oraz pasty miso. Dla uzupełnienia informacji dodam, że pasta miso to japońska pasta ze sfermentowanej soi. Po połączeniu tych smaków, otrzymamy bogatą w smaku marynatę idealną do pieczonych ryb.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dzwonka halibuta
    marynata:
    100 ml sosu mirin
    30 g pasty miso
    50 ml sosu sojowego o obniżonej ilości soli
    opcjonalnie kilka kropli sosu sriracha
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Pieczone dzwonka halibuta w glazurze z miso i mirin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Rybę za pomocą pędzelka pokrywamy marynatą. Odstawiamy na 15 minut, by przeszedł smakiem. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 15 minut w 200°C. Podczas pieczenia rybę należy smarować co klika minut pozostałą marynatą.
    Upieczoną rybę podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Halibut Miso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

4.51 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pasta z halibuta wędzonego

4.51 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pasta z wędzonego halibuta

anka1988 Pasta z halibuta na kanapki.

To może cię zainteresować