Piersi kurczaka z warzywami w glazurze miso

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kalafior, fasolka i kurczak pieczone w glazurze z pasty miso i oleju sezamowego. Pyszne i bardzo proste danie z nutą egzotyki.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Piersi z kurczaka ze skórą - 4szt
    Kalafior - 1 nieduży
    Fasolka szparagowa - 300g
    Olej do nasmarowania naczynia żaroodpornego
    Glazura:
    Pasta shiro miso - 2 łyżki
    Olej sezamowy - 2 łyżki
    Imbir mielony - 1 łyżeczka
    Mirin - 2 łyżki
    Ocet winny - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Piersi kurczaka z warzywami w glazurze miso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piersi kurczaka z warzywami w glazurze miso 1. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Układamy pokrojoną fasolkę szparagową i małe różyczki kalafiora. Na warzywa wylewamy 2/3 glazury.

    Teraz wykładamy piersi kurczaka, skórą do góry. Smarujemy je pozostałą glazurą.
  • Piersi kurczaka z warzywami w glazurze miso 2. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut, bez przykrycia. Mięso ma przypieczoną, aromatyczną skórkę, a warzywa pozostają jędrne.

Porady

Możemy podać jako samodzielna danie albo z dodatkiem kaszy lub ryżu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować