Dzwonka halibuta w glazurze z chili, sosu sojowego i soku z pomarańczy

4.67 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mięso halibuta jest bardzo łagodne, wilgotne i lekko słodkawe w smaku. Surowe mięso powinno być prawie przezroczyste, a po ugotowaniu śnieżnobiałe, kruche i miękkie, ale nadal jędrne. Dzisiaj proponuję pieczonego halibuta w słodko-pikantnej glazurze.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • dziki halibut, 4 dzwonka
    glazura:
    2 łyżeczki dżemu z chili
    100 ml sosu sojowego
    sok i skórka z pomarańczy
    ząbek czosnku
    1-2 cm kawałek imbiru
    pieprz kolorowy
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Dzwonka halibuta w glazurze z chili, sosu sojowego i soku z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec rybę wlewamy sos sojowy, sok z pomarańczy i dżem z chili, mieszamy. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, starty imbir oraz świeżo mielony pieprz, mieszamy. Rybę obtaczamy ze wszystkich stron w marynacie. Odstawiamy na 10 minut. Rybę wstawiamy do piecyka nagrzanego do 200°C i pieczmy przez 20-25 minut. Sos powinien się zredukować podczas pieczenia tworząc glazurę. Kawałki ryby smarujemy powstałą glazurą.
    Podajemy z pieczonymi ziemniakami warzywami polanymi sosem jogurtowym oraz świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowo-cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Halibut

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pasta z halibuta wędzonego

4.51 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pasta z wędzonego halibuta

anka1988 Pasta z halibuta na kanapki.

To może cię zainteresować