Pieczona polędwica z dorsza ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

To jedna z najsmaczniejszych ryb, która często gości na moim stole. Delikatne mięso w połączeniu ze szparagami i sosem beszamelowym, stanowi idealne połączenie smaków. Nie należy może do najtańszych, jednak co jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę „szaleństwa", do czego serdecznie zachęcam.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g polędwicy z dorsza

    1 pęczek zielonych szparagów

    1 łyżka masła

    1 łyżka mąki

    300 ml mleka

    1 łyżeczka gałki muszkatołowej

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona polędwica z dorsza ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczona polędwica z dorsza ze szparagami 1. Polędwicę osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.



    Szparagi oczyszczamy, obłamujemy w miejscu, gdzie same pękają.



    Rybę i warzywo, przekładamy do naczynia żaroodpornego.



    Przygotowujemy sos:



    Masło w rondelku rozgrzewamy, następnie wsypujemy mąkę, którą lekko podsmażamy. Powoli dodajemy mleko, cały czas mieszając, podgrzewamy. Sos do smaku doprawiamy solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową. Sosem zalewamy polędwicę i szparagi.



    Całość zapiekamy 35 minut w 180°C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować