Polędwica z dorsza z warzywami

4.5 (178 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatna polędwica z dorsza podana z kolorowymi warzywami pięknie wygląda, a jednocześnie pysznie smakuje.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg polędwicy z dorsza
    sól ziołowa
    pieprz czarny
    skórka z cytryny

    warzywa:
    2-3 ziemniaki ugotowane w mundurku
    200 g mini marchewki
    200 g groszku cukrowego
    2-3 łodygi selera naciowego
    łyżka masła
    sól ziołowa
    lubczyk
    listki młodych pokrzyw
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Polędwica z dorsza z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i skórką cytrynową. Odstawiamy na 15-20 minut do lodówki.

    Na maśle podsmażamy marchewki, lekko solimy, podlewamy 100 ml wody i dusimy przez 15 minut pod przykryciem. Do marchewki dodajemy pokrojonego selera naciowego, pokrojone w talarki ziemniaki i groszek. Doprawiamy do smaku przyprawami i posypujemy ziołami. Wyłączamy ogień. Warzywa zostawiamy pod przykryciem na gorącej patelni.

    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim podduszone warzywa.
    Na warzywach układamy kawałki ryby. Całość podlewamy wodą lub bulionem warzywnym (100-150ml). Zapiekamy pod przykryciem w 180 stopniach przez 30-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować