Pieczona papryka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę myjemy, ostrożnie obcinamy "kapelusze" i wydrążamy nasiona z środka. Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok 15 minut, cebulę i szynkę kroimy w kostkę.
2.Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Szynkę, cebulę i pieczarki smażymy na 1 łyżeczce oleju. Ugotowany ryż odcedzamy, kukurydzę odcedzamy z zalewy i wszystko łączymy z usmażonymi składnikami.
3.Farsz przyprawiamy według uznania. Paprykę faszerujemy, przykrywamy "kapeluszami" i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym, które uprzednio smarujemy 1 łyżeczką oleju.
4.Paprykę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 50 minut do 1 h. Smacznego:)
Komentarze