Papryka pieczona z ryżem i kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Jeżeli macie ochotę na bezmięsny obiad to polecam takie o to pieczone papryki z ryżem. Będzie lekko, a zarazem syto. Lekko pikantny farsz sprawia, że danie pysznie rozgrzewa. Polecam.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
    10 dag ryżu basmati
    1 mała cebula
    pół puszki kukurydzy
    pół łyżeczki suszonego koperku
    olej do smażenia
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    cząber suszony według uznania
    papryka ostra mielona według uznania

    dodatkowo:
    2 łyżki oleju
    1 kulka mozzarelli ( tak około 10 dag )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Papryka pieczona Dania główne

Papryka pieczona z ryżem i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ( najlepiej taki w woreczku ) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowany dokładnie osączamy z wody ( wyjmujemy z woreczka ).
  • 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy do miękkości i lekkiego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.
  • 3. Kukurydzę dokładnie osączamy z zalewy.
  • 4. Ryż mieszamy z kukurydzą, koperkiem i cebulą, następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cząbrem i papryką.
  • 5. Papryki myjemy i osuszamy, następnie ścinamy wierzchy i oczyszczamy środek z gniazd nasiennych.
  • 6. Do wydrążonych papryk nakładamy farsz ryżowy lekko ubijając, następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy olejem i odrobiną gorącej wody, następnie pieczemy do miękkości w temperaturze 170 stopni około 60 minut.
  • 7. Gdy papryki będą miękkie układamy na nich pokrojony w plastry ser mozzarella i zapiekamy aż się rozpuści.
  • 8. Podajemy gorące zaraz po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować