Pieczona papryka faszerowana

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pieczona papryka ma cudowny aromat, który sprawia że całe danie smakuje przepysznie!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
    woreczek ryżu
    3 marchewki
    pół puszki kukurydzy
    natka pietruszki
    3 pomidory
    mała cebula
    25 dag kiełbasy żywieckiej w plasterkach
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki curry, sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, odciąć wierzchy tak aby zostały kapelusiki i wydrążyć pestki. Nasmarować delikatnie olejem, posypać solą i ziołami prowansalskimi.
  • 2. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, dodać poszatkowaną cebulę, startą marchewkę, pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory. Całość doprawić do smaku i dusić aż warzywa zmiękną.
  • faszerowana papryka 3. Jednocześnie ugotować ryż, gdy będzie gotowy dodać do warzyw z kiełbasą razem z kukurydzą i natką pietruszki. Całość dobrze wymieszać i nałożyć do wydrążonych papryk. Faszerowane papryki piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 60 minut, aż zmiękną.

Porady

Papryka pieczona 60 minut będzie miękka, jeśli lubisz chrupiącą możesz piec ją tylko 45 minut!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować