Pieczona papryka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę umyć, odciąć wierzchy tak aby zostały kapelusiki i wydrążyć pestki. Nasmarować delikatnie olejem, posypać solą i ziołami prowansalskimi.
2.Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, dodać poszatkowaną cebulę, startą marchewkę, pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory. Całość doprawić do smaku i dusić aż warzywa zmiękną.
3.Jednocześnie ugotować ryż, gdy będzie gotowy dodać do warzyw z kiełbasą razem z kukurydzą i natką pietruszki. Całość dobrze wymieszać i nałożyć do wydrążonych papryk. Faszerowane papryki piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 60 minut, aż zmiękną.
Porady
Papryka pieczona 60 minut będzie miękka, jeśli lubisz chrupiącą możesz piec ją tylko 45 minut!
Komentarze