Nadziewana pieczona papryka z ryżem

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na obiad polecam pyszną nadziewaną ryżem i tuńczykiem paprykę, zapiekaną w piekarniku na sosie pomidorowym. Proste i bardzo smaczne danie. Trwa sezon na paprykę, więc warto je przygotować. Ja miałam takie podłużne papryki, dzięki temu danie wygląda bardzo apetycznie. Smacznych inspiracji życzę.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na paprykę:
    8 średniej wielkości podłużnych papryk czerwonych
    2 woreczki ryżu brązowego ( łącznie 20 dag )
    1 duża cebula
    masło do smażenia
    4 łyżki kukurydzy konserwowej
    pół puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Na sos:
    1 puszka pomidorów pokrojonych
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki kukurydzy konserwowej
    4 łyżki groszku zielonego konserwowego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól do smaku
    pieprz czarny do smaku
    zioła prowansalskie według uznania
    bazylia suszona według uznania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nadziewana pieczona papryka z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy do miękkości i zrumienienia na maśle. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ugotowany wsypujemy do miseczki, dodajemy usmażoną cebulę, kukurydzę, tuńczyka odsączonego z oliwy i przyprawy, dokładnie mieszamy.
  • 2. Nadziewanie: Z papryk odcinamy wierzchy z ogonkami, dokładnie usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i osuszamy. Do środka przygotowanych papryk wkładamy nadzienie lekko ubijając.
  • 3. Do pieczenia: Czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Do formy do zapiekania dajemy pomidory z puszki, czosnek, kukurydzę, groszek i koncentrat pomidorowy, mieszamy przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na składnikach sosu układamy nadziane papryki.
  • 4. Pieczenie: Papryki pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości i zgęstnienia sosu, ja piekłam około godziny, gdyby sos zbyt szybko zgęstniał, a papryki były twarde można podlać odrobiną gorącej wody.
  • 5. Podanie: Gorące papryki z sosem nakładamy na talerze i podajemy.

Porady

Porcja dla 4 osób. Czas pieczenia zależy od wielkości papryk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Papryka Pomidor Ryż Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować