Nadziewana pieczona papryka z ryżem

  • wyświetlono: 57 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Na obiad polecam pyszną nadziewaną ryżem i tuńczykiem paprykę, zapiekaną w piekarniku na sosie pomidorowym. Proste i bardzo smaczne danie. Trwa sezon na paprykę, więc warto je przygotować. Ja miałam takie podłużne papryki, dzięki temu danie wygląda bardzo apetycznie. Smacznych inspiracji życzę.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na paprykę:
8 średniej wielkości podłużnych papryk czerwonych
2 woreczki ryżu brązowego ( łącznie 20 dag )
1 duża cebula
masło do smażenia
4 łyżki kukurydzy konserwowej
pół puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Na sos:
1 puszka pomidorów pokrojonych
2 ząbki czosnku
4 łyżki kukurydzy konserwowej
4 łyżki groszku zielonego konserwowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
zioła prowansalskie według uznania
bazylia suszona według uznania

Sposób przygotowania przepisu:

Nadziewana pieczona papryka z ryżem

  • 1. Nadzienie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy do miękkości i zrumienienia na maśle. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, ugotowany wsypujemy do miseczki, dodajemy usmażoną cebulę, kukurydzę, tuńczyka odsączonego z oliwy i przyprawy, dokładnie mieszamy.
  • 2. Nadziewanie: Z papryk odcinamy wierzchy z ogonkami, dokładnie usuwamy gniazda nasienne, płuczemy i osuszamy. Do środka przygotowanych papryk wkładamy nadzienie lekko ubijając.
  • 3. Do pieczenia: Czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Do formy do zapiekania dajemy pomidory z puszki, czosnek, kukurydzę, groszek i koncentrat pomidorowy, mieszamy przyprawiając do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na składnikach sosu układamy nadziane papryki.
  • 4. Pieczenie: Papryki pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości i zgęstnienia sosu, ja piekłam około godziny, gdyby sos zbyt szybko zgęstniał, a papryki były twarde można podlać odrobiną gorącej wody.
  • 5. Podanie: Gorące papryki z sosem nakładamy na talerze i podajemy.

Porady

Porcja dla 4 osób.
Czas pieczenia zależy od wielkości papryk.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżkukurydzapaprykaPomidorytuńczykobiadtuńczyk z ryżemz piekarnikajesienne daniedanie z piekarnikanadziewana paprykajesienny obiadzimowy obiadpapryka z ryżemzpiekarnikanadziewane danie

Komentarze

Podobne przepisy

Roladki nadziewane pieczoną papryką i mięsem mielonym na musie z kalafiora

Dodane przez: Iwona75

Roladki nadziewane pieczoną papryką i mięsem...

Roladki są bardzo aromatyczne i...

Pieczeń rzymska z papryką

Dodane przez: danusia19671

Pieczeń rzymska z papryką

Z tej porcji wychodzi duża wąska...

Papryka nadziewana kaszanką z kapustą

Dodane przez: WeronikaCh

Papryka nadziewana kaszanką z kapustą

Papryka z kaszanką ma największe...

image-0sqjncy

Dodane przez: adrianna96

Kotleciki z ryżu z papryką

Przepyszne kotleciki z ryżu z papryką...

Pieczeń rzymska z papryką

Dodane przez: Kuchnia Marty

Pieczeń rzymska z papryką

Doskonała w smaku pieczeń rzymska...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE