Pieczona na warzywach golonka z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z indyka nacieramy przyprawami. Odstawiamy na noc do lodówki.
2.W brytfannie układamy pokrojone warzywa. Zalewamy je winem. Posypujemy liśćmi laurowymi, ziarenkami ziela oraz chili. Z główki czosnku odcinamy górę i wkładamy w całości do brytfanny.
3.Golonkę z indyka obsmażamy na patelni ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny. Przykrywamy przykrywką.
4.Mięso wstawiamy do nagrzanego piecyka do 200 stopni C po 20-30 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy 2-3 godziny. W momencie kiedy mięso jest już miękkie odkrywamy i podnosimy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy, aż skórka ładnie się zrumieni.
5.Mięso podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną surówką np. z kapusty.
Komentarze