PIECZONA DORADA z kremowym risotto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Choć tradycja nakazuje, by na bożonarodzeniowym stole pojawiły się klasyczne dania, to coraz więcej osób stara się urozmaicić tradycyjny wigilijny stół, oryginalnymi świątecznymi przysmakami.

  • 60 min

Składniki:

  • Przepis na 4 porcje

    Risotto:
    Ryż arborio 200 g
    200 ml wina białego wytrawnego
    4 cebule szalotki
    100 g masła
    Ok. 0,5 litra bulionu warzywnego

    Dorada:
    4 świeże i oczyszczone dorady
    2 łyżki klarowanego masła lub dobrej oliwy
    Sól
    Świeżo mielony pieprz
    1 cytryna
    50 g orzechów laskowych
    30 g pistacji
    200 g zielonego groszku (mrożony)
    Aromatyczne zioła (tymianek cytrynowy, natka pietruszki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona dorada z kremowym risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Risotto.

    Cebule kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Dodajemy ryż i smażymy go przez kilka minut do czasu, aż stanie się przeźroczysty i zatraci białą barwę. Dodajemy wino i sól. Dusimy dolewając sukcesywnie bulionu warzywnego do czasu, aż ryż przestanie wchłaniać wywar.

    Dorada.

    Oczyszczoną doradę delikatnie nacinamy od strony skóry w tzw. paski. Doprawiamy solą i pieprzem, również w środku ryby. Skrapiamy cytryną oraz nadziewamy naszymi ulubionymi ziołami od środka. Smażymy lub grillujemy na patelni grillowej równomiernie po obu stronach dodając trochę tłuszczu - masła czy oliwy. Następnie przekładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wraz z posypanymi grubo zmielonymi orzechami i pistacjami. Pieczemy przez około 10 minut (w zależności od wielkości ryby – im większa tym trochę dłużej).
    Groszek zielony gotujemy z solą i odrobiną cukru.

Porady

Aranżacja dania: Risotto przekładamy na talerz układając na nim upieczona rybę. Całość posypujemy ugotowanym zielonym groszkiem. Dekorujemy cząstką cytryny, owocami oraz mikro ziołami lub jadalnymi kwiatami. Smacznego! Poleca Patryk Kotarba, szef kuchni restauracji "Ponidzie" Słoneczny Zdrój.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować