Zamiast tradycyjnego barszczu na stole wigilijnym.
45 min
Składniki:
Porcja dla 10 osób
1,2 kg borowików świeżych lub mrożonych
2 litry bulionu warzywnego
200 ml śmietany 30%
40 g czosnku
100 g boczniaków świeżych
Sól do smaku
Pieprz do smaku
150 g cebuli białej
Natka pietruszki
80 g masła klarowanego
Krem z borowików podany z podsmażanymi boczniakami i świeżą pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Borowiki podsmażamy na maśle razem z cebulą, (na złoty kolor, nie przesmażamy zbyt długo, żeby grzyby nie zgorzkniały), dolewamy bulion i gotujemy. Doprawiamy czosnkiem i natką pietruszki. Wlewamy śmietanę i delikatnie jeszcze gotujemy. Miksujemy na aksamitny krem.
Boczniaki podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy podczas wydawania. Aranżujemy talerz według własnej koncepcji - można użyć smażonego bądź pieczonego jarmużu – daje piękny efekt wizualny, ale i podkreśla pięknie smak.
Komentarze