KREM Z BOROWIKÓW podany z podsmażanymi boczniakami i świeżą pietruszką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zamiast tradycyjnego barszczu na stole wigilijnym.

  • 45 min

Składniki:

  • Porcja dla 10 osób
    1,2 kg borowików świeżych lub mrożonych
    2 litry bulionu warzywnego
    200 ml śmietany 30%
    40 g czosnku
    100 g boczniaków świeżych
    Sól do smaku
    Pieprz do smaku
    150 g cebuli białej
    Natka pietruszki
    80 g masła klarowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem z borowików podany z podsmażanymi boczniakami i świeżą pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borowiki podsmażamy na maśle razem z cebulą, (na złoty kolor, nie przesmażamy zbyt długo, żeby grzyby nie zgorzkniały), dolewamy bulion i gotujemy. Doprawiamy czosnkiem i natką pietruszki. Wlewamy śmietanę i delikatnie jeszcze gotujemy. Miksujemy na aksamitny krem.
    Boczniaki podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy podczas wydawania. Aranżujemy talerz według własnej koncepcji - można użyć smażonego bądź pieczonego jarmużu – daje piękny efekt wizualny, ale i podkreśla pięknie smak.

Porady

Smacznego! - poleca Patryk Kotarba, szef kuchni restauracji "Ponidzie" Słoneczny Zdrój.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować