Pieczeń ze śliweczką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pieczeń jest mięciutka, soczysta i przenikają cudowne smaki kwaśnej śliwki i powideł oraz słone przyprawy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Szynka ze świni
    śliwki suszone
    powidła śliwkowe
    pół cebuli
    liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka w proszku, sól, pieprz, 4 ziarenka goździka suszonego, majeranek, czosnek sproszkowany, przyprawa do mięs
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń ze śliweczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata: (ilość przypraw wedle uznania)
    Do miski wlewamy olej, wsypujemy wszystkie przyprawy wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pokrojona w piórka cebulą. Dobrze wymieszać.
    Dokładnie obtoczyć mięso marynatą i zostawić na noc w lodówce.
    Na drugi dzień utworzyć w mięsie ,,kieszonkę" i wypchać ją suszonymi śliwkami (ile się zmieści). Po wierzchu nasmarować powidłami śliwkowymi.
    Wkładamy szynkę w rękaw, wlewamy marynatę która została w misce wlać do rękawa. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 80 minut. Po tym czasie rozciąć rękaw i polać mięso powstałym tłuszczem. Piec jeszcze 10 min.

Porady

U mnie taka szynka gości podczas Świątecznych obiadów. Idealna na kanapkę lub jako przekąska. Śliwki suszone kojarzymy ze Świętami Bożego Narodzenia dlatego pieczeń jest idealna na tą okazję. Np na Wielkanoc polecam z morelami w środku i posmarowaną dżemem morelowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować