Czekoladowe ciasteczko ze śliweczką bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami 23x23cm. Na herbatniki wyłożyć słoiczek powideł i ułożyć ponownie herbatniki. Słoiczek z powidłami można wcześniej zagrzać, żeby łatwiej było powidła rozsmarować.
Mleko zagotować z masłem. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, kakao dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować i mieszać aż masa zgęstnieje. Masę wyłożyć na herbatnikach. Może być gorąca. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Rozsmarować drugi słoiczek powideł i przykryć herbatnikami. Dobrze wystudzić.
Galaretkę rozpuścić w małej ilości wody. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno i dodać tężejącą galaretkę. I to jest ostatnia warstwa ciasta. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Przed podaniem udekorować połówkami śliwek z syropu i miętą.
Smacznego.
Komentarze