Czekoladowe ciasteczko ze śliweczką bez pieczenia

4.5 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto dla miłośników śliwki w czekoladzie. Śliwka i czekolada to dobry duet. Ciasto pyszne, ale dość ciężkie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g herbatników maślano-kakaowych / 2 paczki
    2 słoiczki powideł ( 2 x 250 ml)
    3/4 l mleka
    50 g masła
    3 jajka
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao

    330 ml śmietany 30%
    galaretka cytrynowa
    śliwki w syropie
    listki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Czekoladowe ciasteczko ze śliweczką bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć herbatnikami 23x23cm. Na herbatniki wyłożyć słoiczek powideł i ułożyć ponownie herbatniki. Słoiczek z powidłami można wcześniej zagrzać, żeby łatwiej było powidła rozsmarować.
    Mleko zagotować z masłem. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, kakao dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Gotować i mieszać aż masa zgęstnieje. Masę wyłożyć na herbatnikach. Może być gorąca. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Rozsmarować drugi słoiczek powideł i przykryć herbatnikami. Dobrze wystudzić.
    Galaretkę rozpuścić w małej ilości wody. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno i dodać tężejącą galaretkę. I to jest ostatnia warstwa ciasta. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
    Przed podaniem udekorować połówkami śliwek z syropu i miętą.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Budyń czekoladowy Herbatniki Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować