Pieczeń z mięsa mielonego otulona szynką wędzoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Keksówkę smarujemy olejem, boki wykładamy plastrami szynki. Zmielone mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięsem wykładamy formę tak by w środku pozostało wgłębienie.
Pokrojone pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle doprawiamy solą i pieprzem. Masę grzybową wykładamy do wgłębienia.
Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ostrożnie wykładamy na masie grzybowej.
3 białka mieszamy, ze śmietaną, startym serem, posiekanymi ziołami, solą oraz pieprzem. Masę wylewamy na wierzch pieczeni.
Całość pieczemy w 180 stopniach C przez godzinę. Pieczeń studzimy, a następnie przekładamy na półmisek. Ostudzoną pieczeń przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Komentarze