Pieczeń z mięsa mielonego otulona szynką wędzoną

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna pieczeń z mielonego mięsa otoczona surową wędzoną szynką i nadziana pieczarkami, żółtkami oraz masą serowo-jajeczną.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 7-8 plastrów nieparzonej wędzonej szynki
    500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    250 g pieczarek
    cebula
    łyżka masła
    6 jajek
    200 g startego żółtego sera
    200 g śmietany
    sól
    pieprz
    szczypiorek, lubczyk, czosnek niedźwiedzi
    olej rzepakowy do nasmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Wędliny

Pieczeń z mięsa mielonego otulona szynką wędzoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Keksówkę smarujemy olejem, boki wykładamy plastrami szynki. Zmielone mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięsem wykładamy formę tak by w środku pozostało wgłębienie.

    Pokrojone pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle doprawiamy solą i pieprzem. Masę grzybową wykładamy do wgłębienia.

    Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ostrożnie wykładamy na masie grzybowej.

    3 białka mieszamy, ze śmietaną, startym serem, posiekanymi ziołami, solą oraz pieprzem. Masę wylewamy na wierzch pieczeni.

    Całość pieczemy w 180 stopniach C przez godzinę. Pieczeń studzimy, a następnie przekładamy na półmisek. Ostudzoną pieczeń przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować