Pieczeń z indyka na słodko z morelami i pieczonymi burakami w tymianku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z indyka rozklepujemy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Wkładamy do lodówki na godzinkę. Morele rozdrabniamy w blenderze, a orzechy prażymy na patelni aż będą chrupkie. Na pierś z indyka wykładamy morele i orzechy, dokładnie zawijamy w roladę. Dodatkowo obwiązujemy ją nicią, aby podczas pieczenia się nie rozeszła. Podsmażamy delikatnie na patelni. Po obsmażeniu wbijamy w roladkę goździki.
2.Wino, 2 łyżki miodu, łyżkę syropu klonowego i szczyptę ostrej papryki mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 150*C. Zalewą smarujemy roladę i wkładamy ją do piekarnika. Łącznie pieczemy ją przez ok 1 godz od czasu do czasu smarując zalewą.
3.Buraczki obieramy, kroimy na cienkie plastry, gotujemy w wodzie do miękkości z dodatkiem octu. Miękkie buraki wykładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy zalewą z 2 łyżek miodu, 2 łyżek octu, 2łyżek oliwy i 1 łyżeczki tymianku. Doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy ok 20 minut w piekarniku. Pieczeń podajemy na gorących buraczkach. Dekorujemy wg uznania. SMACZNEGO!
Komentarze