Buraki - zdrowe, pyszne i tanie. Jeszcze jakiś miesiąc mamy na nie sezon więc korzystamy i gotujemy z nich przeróżne smakołyki tj. dzisiejsza pasta z buraków i fety.
Naleśniki z pieczonymi burakami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z jajkiem, olejem, mlekiem i połową wody. Powstanie gęste ciasto, które miksujemy na gładką masę, tak żeby nie było grudek (gdy ciasto jest gęste łatwiej się ich pozbyć). Stopniowo dolewamy pozostałą wodę ciągle mieszając. Odstawiamy na pół godziny ciasto, po czym smażymy naleśniki na patelni na odrobinie oleju lub na zupełnie suchej i nieprzywierającej patelni.
Buraki kroimy na połówki, układamy na blaszce wnętrzem buraka do góry, skrapiamy oliwą i pieczemy do miękkości w piekarniku (180 st) około 30-60 min. w zależności od wielkości. Następnie przecieramy je przez drobne oczka tarki lub używamy do tego celu miksera, mieszamy z fetą i przyprawiamy. Nie solimy gdyż feta jest wystarczająco słona.
Smarujemy naleśniki pastą i zwijamy w rulonik. Smacznego:)
Komentarze