Naleśniki z pieczonymi burakami i fetą

4.5 (177 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Średni

Buraki - zdrowe, pyszne i tanie. Jeszcze jakiś miesiąc mamy na nie sezon więc korzystamy i gotujemy z nich przeróżne smakołyki tj. dzisiejsza pasta z buraków i fety.

  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 190 gramów
    - woda: 200 mililitrów
    - mleko: 200 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - feta: 150 gramów
    - buraki: 2 sztuki
    - chilli: 0.5 łyżeczki
    - oregano: 0.5 łyżeczki
    - oliwa: 1 łyżka
    - ocet winny: 2 łyżki
    - pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki

Naleśniki z pieczonymi burakami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z jajkiem, olejem, mlekiem i połową wody. Powstanie gęste ciasto, które miksujemy na gładką masę, tak żeby nie było grudek (gdy ciasto jest gęste łatwiej się ich pozbyć). Stopniowo dolewamy pozostałą wodę ciągle mieszając. Odstawiamy na pół godziny ciasto, po czym smażymy naleśniki na patelni na odrobinie oleju lub na zupełnie suchej i nieprzywierającej patelni.

    Buraki kroimy na połówki, układamy na blaszce wnętrzem buraka do góry, skrapiamy oliwą i pieczemy do miękkości w piekarniku (180 st) około 30-60 min. w zależności od wielkości. Następnie przecieramy je przez drobne oczka tarki lub używamy do tego celu miksera, mieszamy z fetą i przyprawiamy. Nie solimy gdyż feta jest wystarczająco słona.

    Smarujemy naleśniki pastą i zwijamy w rulonik. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Feta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować