Pieczarki w cieście naleśnikowym. Kotlety z kapeluszy pieczarek

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie pieczarki można również przygotować z tradycyjną panierką... jajko+bułka tarta..., lecz ja stanowczo wolę te w cieście naleśnikowym. Smaczne i chrupiące, są doskonałym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 4 duże pieczarki
    - 1/4 szklanki mleka
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 2 jajka
    - sól, czosnek mielony, pieprz,
    - olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Placki Ciasto naleśnikowe

Pieczarki w cieście naleśnikowym. kotlety z kapeluszy pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyściłam, odcięłam nóżki i każdy kapelusz przekroiłam wzdłuż na dwa, trzy plastry. Jajka rozbełtałam z przyprawami, dodałam mąkę i mleko, wymieszałam aż powstało gęste ciasto naleśnikowe. Pokrojone kapelusze obtoczyłam bardzo dokładnie w cieście i wrzuciłam na rozgrzany tłuszcz na patelnię. Smazyłam na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. Po zdjęciu z patelni kotleciki przekładam na talerzyk wyłożony ręczniczkami papierowymi, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję na ciepło.

Porady

Odciętych nóżek nie wyrzucam, po zasmażeniu są doskonałe np. do jajecznicy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować