Syrop z mniszka lekarskiego

5 (3 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

Środek wspomagający trawienie i pobudzający wydzielanie soków żółciowych oraz wspaniały na przeziębienie.

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • +- 300-500 kwiatów mniszka – możesz przyjąć, że w 1 lirowym garnku mieści się potrzebna ilość lekko ubitych kwiatów
    można, ale nie trzeba – ściąć/oderwać zielone części od spodu kwiatków
    umówmy się, że mało kto liczy te kwiaty więc lepiej użyć ich ciut więcej
    1 litr wody
    1 kg cukru*
    sok z 2 cytryn
    opcjonalnie – 2 gałązki świeżego tymianku
    dzięki temu syrop będzie miał lepsze właściwości wykrztuśne i dezynfekujące drogi oddechowe
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy

Syrop z mniszka lekarskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ilość składników na 1 porcję – czyli 2-3 słoiki
    +- 300-500 kwiatów mniszka – możesz przyjąć, że w 1 lirowym garnku mieści się potrzebna ilość lekko ubitych kwiatów
    można, ale nie trzeba – ściąć/oderwać zielone części od spodu kwiatków
    umówmy się, że mało kto liczy te kwiaty więc lepiej użyć ich ciut więcej
    1 litr wody
    1 kg cukru*
    sok z 2 cytryn
    opcjonalnie – 2 gałązki świeżego tymianku
    dzięki temu syrop będzie miał lepsze właściwości wykrztuśne i dezynfekujące drogi oddechowe
    Przepis na syrop z mniszka 300 i 500 kwiatów
    Prawidłowa konsystencja syropu z mlecza – po ostudzeniu jest jak płynny miód.
    Przygotowanie syropu z mniszka:
    Zbieramy kwiaty
    Odstawiamy je w przewiewnym miejscu na 2-3h, żeby wszystkie robaki sobie poszły w świat.
    Odcinamy zielone części kwiatów
    nie trzeba tego robić wcale
    można tylko odciąć z grubsza.Zalewamy kwiaty wodą
    Możemy dodać tymianek (ale cały miodek będzie mocno czuć tymiankiem)
    Gotujemy jakieś 20 minut
    po wystudzeniu odstawimy na 24h – żeby odwar „nabrał mocy”
    Po 24h gotujemy całość jeszcze raz i po wystudzeniu odciskamy sok przez gazę apteczną
    Do klarownego soku dodajemy cukier i cytryn. Gotujemy ciągle mieszając do uzyskania konsystencji gęstego miodku jakieś 30min gotowania z cukrem – konsystencja będzie lejąca
    1,5h-2h – konsystencja będzie „gęsto-miodowa”. Po tym czasie rozlewamy do słoiczków i mocno zakręcamy.

Porady

Najlepsze działanie ma, gdy rozpuścimy go w wodzie, herbacie przy tem ok 40C.Nie traci wówczas swoich właściwości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mniszek lekarski Kwiaty jadalne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować