Pesto z makaronem

0 (0 ocen)

Ile to razy się zastanawiamy, co by tu zrobić szybko do jedzenia... Na zrobienie pesto potrzeba tylko tyle czasu ile gotuje się makaron. Takie jedzonko będzie szybko przygotowane, smaczne i zdrowe.

Składniki:

  • listki z 1 krzaczka świeżej bazylii
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka soku z cytryny
    szczypta soli
    1/2 szklanki oliwy z oliwek
    30 g startego parmezanu
    20 g orzeszków piniowych lub nerkowca
    300 g makaronu spaghetti (np. Barilla)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto

Pesto z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 3 litrowym garnku zagotować lekko osoloną wodę, włożyć makaron, gotować według przepisu na opakowaniu (al dente).
  • 2. Do blendera włożyć listki bazylii bez łodyg, obrany i przekrojony na mniejsze kawałki czosnek. sok z cytryny, sól, część oliwy. Blendować stopniowo dorzucając orzeszki. W trakcie dolewać pozostałą oliwę, w zależności od gęstości, konsystencja jest dość gęsta lecz dająca się swobodnie blendować. Pesto jest gotowe, gdy wszystkie składniki są w miarę równomiernie rozdrobnione.
  • 3. Makaron odcedzić i jeszcze ciepły włożyć do garnka, w którym się gotował, dodać pesto i parmezan, dokładnie wymieszać. Ser i pesto mają być przyklejone do makaronu.

Porady

Podana porcja wystarcza dla 3 dorosłych osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Makaron Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować