Pesto z dyni z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 200 C. Dynię oczyść z miąższu z pestkami i pokrój na 2-3 mniejsze kawałki, nie obieraj ze skóry. Ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 25-30 minut (do momentu aż dynia zmięknie).
2.Gdy dynia wystygnie - obierz ją ze skóry i pokrój w kostkę.
Dynię przełóż do naczynia, w którym będziesz blendować ją z pozostałymi składnikami. Dodaj tarty parmezan, oliwę z oliwek, nasiona / pestki / lub orzeszki, gałkę muszkatołową. Zblenduj i dopraw solą i pieprzem. Pesto gotowe :)
3.Ugotuj ulubiony makaron według instrukcji znajdujących się na opakowaniu. Odcedź, wyłóż na talerze, dodaj kilka łyżek pesto, odrobinę parmezanu i pietruszkę.
Komentarze