Pesto z dyni z makaronem

0 (0 ocen)

  • 40 min

W związku z trwającym u mnie dyniowym zawrotem głowy - zrobiłam pyszne pesto dyniowe, które zjadłam z ulubionym makaronem.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę, upieczonej dyni = około 250 g
    ulubiony makaron - u mnie penne
    sól, świeżo zmielony pieprz
    4 łyżki posiekanej pietruszki
    1 szklanka parmezanu startego na tarce o małych oczkach
    1/2 szklanki nasion słonecznika (lub: pestek dyni / orzeszków pinii / świeżych obranych orzechów włoskich) - zarumienionych na suchej patelni
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto Pasty

Pesto z dyni z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 200 C. Dynię oczyść z miąższu z pestkami i pokrój na 2-3 mniejsze kawałki, nie obieraj ze skóry. Ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika na około 25-30 minut (do momentu aż dynia zmięknie).
  • 2. Gdy dynia wystygnie - obierz ją ze skóry i pokrój w kostkę.
    Dynię przełóż do naczynia, w którym będziesz blendować ją z pozostałymi składnikami. Dodaj tarty parmezan, oliwę z oliwek, nasiona / pestki / lub orzeszki, gałkę muszkatołową. Zblenduj i dopraw solą i pieprzem. Pesto gotowe :)
  • 3. Ugotuj ulubiony makaron według instrukcji znajdujących się na opakowaniu. Odcedź, wyłóż na talerze, dodaj kilka łyżek pesto, odrobinę parmezanu i pietruszkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować