Klasyczne zielone pesto z bazylii

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pesto to jeden z moich ulubionych dodatków do makaronu. Jako, że jestem uczulona na orzechy i raczej rzadko z nimi eksperymentuję, do mojego pesto używam pestek słonecznika. Idealnie zastępują orzeszki pinii, a pesto ma dzięki nim oryginalny smak.

  • 5 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 doniczka bazylii
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 łyżki pestek słonecznika
    - 1-2 łyżki startego parmezanu lub pecorino
    - 4-5 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
    - sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pesto Dania z makaronem

Klasyczne zielone pesto z bazylii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, Bazylię, czosnek, ser, sól i pestki słonecznika włożyć do blendera lub moździerza. Dokładnie rozdrobić stopniowo dodając oliwę, aż uzyskamy pożądaną gęstość.
  • 2. Pesto można podać z gorącym, świeżo ugotowanym al dente makaronem i posypać dużą ilością sera.

    Smacznego ;)

Porady

Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek dzięki czemu bazylia nie sczernieje, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Makaron Słonecznik Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować