Penne kardamonowo pomarańczowe z masckarpone

0 (0 ocen)

  • 60 min

Połączenie użytych składników takich jak makaron, pomarańcza, kardamon i serek mascarpone dały oryginalny i ciekawy smak. Myślę, że nie jedna restauracja nie powstydziłaby się takiego deseru w swej karcie menu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:




    150 g makaronu

    250 g serka mascarpone

    200 ml miodu eukaliptusowego (może być inny, raczej nie gryczany)

    2 żółtka

    2 pomarańcze

    5-6 ziarenek kardamonu

    3 łyżeczki brązowego cukru

    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Penne kardamonowo pomarańczowe z masckarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wykonanie makaronu w glazurze miodowo - kardamonowej:




    Makaron ugotować al dente (wody nie solimy).

    Nasiona kardamonu wyjąć z łupinek i rozetrzeć na drobno.

    Miód rozgrzać na patelni, dodać sok z 1 pomarańczy, kardamon i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, następnie dodać makaron, dokładnie wymieszać i podgrzewać dalej przez ok 5-8 minut, tak aby makaron przeszedł słodkością miodu.
  • 2. 2. Wykonanie sosu serowo - pomarańczowego

    Pomarańcze, obrać wyfiletować i pokroić na małe cząstki,

    Masło rozgrzać i roztopić na nim brązowy cukier, dodać pomarańcze, smażyć ok 5 minut. Dodać serek, żółtka, wymieszać i zagotować.


    Całość podawać na ciepło razem z ciepłym makaronem, lub też można sos bardzo mocno schłodzić i podawać z gorącym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować