Pełnoziarnisty zytni zakwas chlebowy

0 (0 ocen)

Zostałam zainspirowana przepisem Ewy i Edyty ( dziękuję bardzo Dziewczyny) na zakwas i postanowiłam sama spróbować i wyszedł!:)

Składniki:

  • 4x po ¾ szklanki letniej wody
    4x po ½ szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej typ 2000
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Zakwas

Pełnoziarnisty zytni zakwas chlebowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień pierwszy: Do litowego słoika wsypałam ½ szklanki mąki i wlałam ¾ szklanki wody, która nie może być gorąca raczej ciepła wręcz letnia ( wody jest więcej niż w przepisie Zewy ponieważ mąka pełnoziarnista jest jakby „gęściejsza” . Dokładnie wymieszać ( ja mieszałam trzepaczką). Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką( ja postawiłam na stole przy kaloryferze). Po około 10-12 godzinach zamieszać również trzepaczką i pozostawić na noc w spokoju (dlatego najlepiej zasypać pierwszego dnia rano).
  • 2. Dzień drugi: Na powstałą mieszaninę wsypać mąkę, wlać kolejne ¾ szklanki wody i dokładnie wymieszać trzepaczką. Odstawić w ciepłe miejsce. Po 10-12 godzinach ponownie zamieszać.
  • 3. Dzień trzeci: Wykonać czynności takie jak w dniu drugim.
  • 4. Dzień czwarty: Na powstałą mieszaninę wsypać mąkę, wlać kolejne ¾ szklanki wody i dokładnie wymieszać trzepaczką. Odstawiłam na 5 godzin a potem zabrałam się za robienie chleba:). Zakwas przelałam do czystego, wyparzonego słoika i odstawiłam do lodówki gdzie będzie czekała na kolejne użycie:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować