Pełnoziarniste Kajzerki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszne, puszyste, chrupiące, zdrowe kajzerki które są proste w przygotowaniu i zawsze szybko znikają ze stołu

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g mąki pełnoziarnistej
    400g mąki orkiszowej jasnej
    30g drożdży
    150ml mleka
    100ml wody
    1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
    50g masła
    1 jajo
    2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej

    Dodatkowo:
    Mak
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kajzerka

Pełnoziarniste kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.W dużej misce rozkruszyć drożdże, dodać cukier/miód , 100ml ciepłego (nie gorącego!) mleka, 3 łyżki mąki orkiszowej i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.

    2.Do tak przygotowanego zaczynu, wlać letnią wodę, pozostałe mleko, roztopione masło, jajo, wsypać przesianą mąkę, sól i całość dokładnie wyrobić na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto.
    Gotowe ciasto włożyć ponownie do miski i przykryć je ściereczką, a następnie odstawić na 1 godzinie do wyrośnięcia.

    3. Po upływie czasu wyrośnięte ciasto podzielić na 11 równych części, uformować bułeczki (ja używałam specjalnej foremki do kajzerek którą można kupić na allegro) i układać je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, a następnie przykryć je kolejny raz ściereczką na 15 minut.

    4. Tak przygotowane bułeczki posmarować żółtkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 20 minut do zrumienienia. Smacznego ❤
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować