Pełnoziarniste kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.W dużej misce rozkruszyć drożdże, dodać cukier/miód , 100ml ciepłego (nie gorącego!) mleka, 3 łyżki mąki orkiszowej i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
2.Do tak przygotowanego zaczynu, wlać letnią wodę, pozostałe mleko, roztopione masło, jajo, wsypać przesianą mąkę, sól i całość dokładnie wyrobić na jednolite, gładkie i elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto włożyć ponownie do miski i przykryć je ściereczką, a następnie odstawić na 1 godzinie do wyrośnięcia.
3. Po upływie czasu wyrośnięte ciasto podzielić na 11 równych części, uformować bułeczki (ja używałam specjalnej foremki do kajzerek którą można kupić na allegro) i układać je na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, a następnie przykryć je kolejny raz ściereczką na 15 minut.
4. Tak przygotowane bułeczki posmarować żółtkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra-dół) przez około 20 minut do zrumienienia. Smacznego ❤
Komentarze