• 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Delikatnie chrupiąca skórka, mięciutki środek. Bułeczki wyszły idealnie.

Świetnie smakują ciepłe, jak również na drugi dzień z dowolnymi dodatkami :)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej

    3/4 szkl ciepłej wody

    7g drożdży instant

    1 łyżeczka cukru

    1 łyżeczka soli

    1 jajko

    2 łyżki miękkiego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kajzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Dodać jajko, masło i ciepłą wodę. Zagniatać ciasto ok 10 minut. Ma być gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby podrosło. Po tym czasie ponownie zagnieść (nie podsypywać za dużo mąką) i podzielić na 8 równych części. Uformować zgrabne bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć na środku krzyżyk. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut w cieple miejsce. Piec ok 15 minut w 225 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować