Pełnoziarniste bułki ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

4.49 (185 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Bardzo lubię przygotowywać bułki. Zabierają one sporo czasu przez ich wyrastanie, wyrabianie itd. jednak ich smak jest na wagę złota, a zapach unoszący się w całym domu sprawia, że każdy ma ochotę na bułkę z nawet z samym masłem :) Zawsze robię ich większa ilość bo szybko znikają.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g mąki pełnoziarnistej
    200 g mąki pszennej 650
    200 ml mleka ciepłego
    200 ml wody
    30g drożdży
    3 łyżki słonecznika
    3 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki otrębów
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    Do posypania
    po 1 łyżeczce słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni, płatków owsianych
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Pełnoziarniste bułki ze słonecznikiem i siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski rozkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru i zalewam je częścią ciepłego mleka (ważne jest aby mleko nie było za ciepłe ponieważ możne sparzyć drożdże, a wtedy ciasto nie wyrośnie) wsypuję niewielką ilość mąki i mieszam. Tak przygotowany rozczyn odstawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • Ciasto przed wyrastaniem. 2. W między czasie do miski wsypuje mąki , sól ,wodę, ziarna słonecznika, siemię lniane i otręby. Gdy rozczyn jest już gotowy łącze go z innymi składnikami i wyrabiam łyżką do połączenia składników. Następnie dodaję oliwę. Masę wykładam na stolnicę i wyrabiam dłonią około 10 minut do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
  • Ciasto po ponad 1 godzinie wyrastania 3. Następnie wyrobione ciasto przekładam do miski i odstawiam na około 1 h przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 4. Z wyrośniętego ciasta formuje niewielkie kulki i układam je na blaszce w kilkucentymetrowych odstępach, ponieważ w czasie pieczenia bułki sporo urosną. Bułki odstawiam na kolejne 30 minut.
  • 5. Tuż przed wstawieniem do piekarnika bułki maluję jajkiem roztrzepanym z 1 łyżka mleka i posypuję mieszanką nasion. Bułki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować