Pełnoziarniste bułki ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

wyświetlono: 3382 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Bardzo lubię przygotowywać bułki. Zabierają one sporo czasu przez ich wyrastanie, wyrabianie itd. jednak ich smak jest na wagę złota, a zapach unoszący się w całym domu sprawia, że każdy ma ochotę na bułkę z nawet z samym masłem :) Zawsze robię ich większa ilość bo szybko znikają.

opublikowany: 31.08.2013
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g mąki pełnoziarnistej
    200 g mąki pszennej 650
    200 ml mleka ciepłego
    200 ml wody
    30g drożdży
    3 łyżki słonecznika
    3 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki otrębów
    2 łyżki oliwy
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    Do posypania
    po 1 łyżeczce słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni, płatków owsianych
Ocena:

(średnia 4.49 z 184 głosów)

Pełnoziarniste bułki ze słonecznikiem i siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski rozkruszam drożdże, dodaję łyżeczkę cukru i zalewam je częścią ciepłego mleka (ważne jest aby mleko nie było za ciepłe ponieważ możne sparzyć drożdże, a wtedy ciasto nie wyrośnie) wsypuję niewielką ilość mąki i mieszam. Tak przygotowany rozczyn odstawiam do wyrośnięcia na około 15 minut.
  • Ciasto przed wyrastaniem. 2. W między czasie do miski wsypuje mąki , sól ,wodę, ziarna słonecznika, siemię lniane i otręby. Gdy rozczyn jest już gotowy łącze go z innymi składnikami i wyrabiam łyżką do połączenia składników. Następnie dodaję oliwę. Masę wykładam na stolnicę i wyrabiam dłonią około 10 minut do momentu, aż ciasto będzie jednolite.
  • Ciasto po ponad 1 godzinie wyrastania 3. Następnie wyrobione ciasto przekładam do miski i odstawiam na około 1 h przykryte ściereczką. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 4. Z wyrośniętego ciasta formuje niewielkie kulki i układam je na blaszce w kilkucentymetrowych odstępach, ponieważ w czasie pieczenia bułki sporo urosną. Bułki odstawiam na kolejne 30 minut.
  • 5. Tuż przed wstawieniem do piekarnika bułki maluję jajkiem roztrzepanym z 1 łyżka mleka i posypuję mieszanką nasion. Bułki wstawiam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekę około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ola1984 Ola1984

Bułki pełnoziarniste

Domowe pieczywo nie ma sobie równych. Te bułeczki są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Idealne na śniadanie.

kategoria: Pieczywo bułki pesto opublikowany: 01.05.2015 | wyświetlono: 15933 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: anita176 20190925_154312

Pasztet cukiniowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

pyszne sezonowe danie

kategoria: Pasztet opublikowany: 29.08.2016 | wyświetlono: 1053 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: aicha1988 aicha1988

Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym

Proste i pyszne bułki, idealne na śniadanie.

kategoria: Pieczywo bułki opublikowany: 30.12.2013 | wyświetlono: 1122 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: anaid123 anaid123

Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem

Chlebek pełen zdrowia.

kategoria: Pieczywo chleb chleb pełnoziarnisty opublikowany: 12.01.2015 | wyświetlono: 1243 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE