Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym

4.5 (187 ocen)

Proste i pyszne bułki, idealne na śniadanie.

Składniki:

  • Na 6-8 bułek:
    300g mąki pszennej chlebowej typ 550, może być też tortowa
    250g mąki żytniej typ 1850
    3 łyżki siemienia lnianego
    200ml wody
    150ml mleka
    2 łyżki oleju
    25g świeżych drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    1-1,5 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki pszenno-żytnie z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. W razie potrzeby można dosypać troszkę mąki pszennej.
  • 2. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło swoją objętość.
  • 3. Po tym czasie formujemy 6-8 bułek. Każdą z nich nacinamy na środku (można to zrobić też bezpośrednio przed włożeniem bułek do piekarnika) i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 minut (np. do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika). Powinny ładnie wyrosnąć.
  • 4. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy bułki przez około 20 minut (aż się zarumienią).

Porady

Bułeczki najlepiej smakują świeże, są syte więc nie warto ich robić od razu z podwójnej porcji, chyba, że mają starczyć dla kilku bardzo głodnych osób :) Ewentualnie można przygotować więcej i po ostygnięciu cześć zamrozić na zapas. Po rozmrożeniu będą jak świeżo upieczone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować