2 cukinie
2 marchewki
1 cebula
2 jajka
150 g kaszy manny
po pół szklanki ziaren słonecznika i siemienia lnianego
sól i pieprz (do smaku
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Pasztet cukiniowy ze słonecznikiem i siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzej do 180°C.
1. Cukinię umyj, zetrzyj na tarce, odstaw na sitku, posól i zostaw na ok. 20 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody.
2. Marchew również umyj i zetrzyj, a cebulę pokrój i podsmaż przez chwilę na oleju (aż się zeszkli).
3. W misce wymieszaj cukinię, marchew, cebulę,siemię, słonecznik oraz jajka i kaszę mannę oraz przyprawy. Mieszaj aż połączą się wszystkie składniki. Dopraw.
4. Przygotuj niedużą formę. Przełóż do niej masę, włóż do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut do godziny.
Porady
pasztet pozostawiamy do następnego dnia aż całkiem wystygnie
Komentarze