Pełnoziarnista tarta z warzywami doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację......
1 godz. 10 min
Składniki:
Ciasto kruche:
20 dag mąki pełnoziarnistej
12 dag margaryny
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli
Farsz:
2 średnie pory
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
4 plasterki salami
5 dag masła
3 jajka
350 ml śmietanki słodkiej 30%
gałka muszkatołowa do smaku
sól himalajska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Pełnoziarnista tarta z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę pełnoziarnistą wysyp na stolnicę wymieszaj z solą równomiernie,dodaj stopione wcześniej masło,wbij jajko i wyrób kruche ciasto. Uformuj kulę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
2.Farsz: Paprykę wydrąż z nasion pokrój w kawałki,oczyszczone i umyte pory pokrój w pół krążki. Na patelni rozgrzej masło włóż pory i paprykę podlej niewielką ilością wody i podduś aż pory będą miękkie ale cały czas jędrne. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep okrągłą formę do tarty o śred 27cm -boki również.Tak przygotowane ciasto ponakłuwaj widelcem i włóż do nagrzanego do 200*c piekarnika na 10 minut i podpiecz ciasto. Na ciasto wyłóż farsz warzywny.
3.Jajka lekko roztrzepać mikserem ze śmietanką doprawic do smaku dużą szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem i przygotowaną masą zalej pory,na wierzchu ułóż pokrojone w paski salami. Tartę piecz w temp 200*c przez 20 minut.
Komentarze