Pełnoziarnista tarta z porem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pełnoziarnista tarta z warzywami doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację......

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    20 dag mąki pełnoziarnistej
    12 dag margaryny
    1 jajko
    1/2 płaskiej łyżeczki soli


    Farsz:
    2 średnie pory
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    4 plasterki salami
    5 dag masła
    3 jajka
    350 ml śmietanki słodkiej 30%
    gałka muszkatołowa do smaku
    sól himalajska do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Pełnoziarnista tarta z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy ciasto 1. Ciasto: Mąkę pełnoziarnistą wysyp na stolnicę wymieszaj z solą równomiernie,dodaj stopione wcześniej masło,wbij jajko i wyrób kruche ciasto. Uformuj kulę zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
  • ciasto z farszem 2. Farsz: Paprykę wydrąż z nasion pokrój w kawałki,oczyszczone i umyte pory pokrój w pół krążki. Na patelni rozgrzej masło włóż pory i paprykę podlej niewielką ilością wody i podduś aż pory będą miękkie ale cały czas jędrne. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep okrągłą formę do tarty o śred 27cm -boki również.Tak przygotowane ciasto ponakłuwaj widelcem i włóż do nagrzanego do 200*c piekarnika na 10 minut i podpiecz ciasto. Na ciasto wyłóż farsz warzywny.
  • z salami 3. Jajka lekko roztrzepać mikserem ze śmietanką doprawic do smaku dużą szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i pieprzem i przygotowaną masą zalej pory,na wierzchu ułóż pokrojone w paski salami. Tartę piecz w temp 200*c przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Salami Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować