Pęczotto (orzotto) z burakami, selerem naciowym i tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Buraczanego szaleństwa ciąg dalszy :) Mam dla Was wspaniałe danie ! Pęczotto - zwane również - orzotto z burakami, selerem naciowym i tymiankiem. To połączenie przyśniło mi się w nocy. Jest genialne, musicie spróbować ! :)

  • 30 min

Składniki:

  • (2 duże / 4 małe porcje):
    1/2 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie
    około 750 - 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez 'farfocli')
    1 duży burak - około 250 - 300 g - pokrojony w kostkę
    1/2 szklanki czerwonego wina
    1 duża bądź 2 małe szalotki - drobno posiekane
    1 - 2 łodygi selera naciowego - pokrojone w drobną kostkę
    1 - 2 ząbki czosnku - drobno posiekane
    3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar + odrobina do posypania
    masło: 1 łyżka + 1,5 łyżki schłodzonego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz, tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Pęczotto (orzotto) z burakami, selerem naciowym i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i seler, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy kasza 'wypije' wino, dodawaj stopniowo bulion - chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż pęczak 'wypije' poprzednią porcję bulionu.
    Gdy kasza uzyska pożądaną miękkość - dodaj buraki, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj przez 2 - 3 minuty, mieszając. Rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i 1,5 łyżki schłodzonego masła, wymieszaj.
    Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 - 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj resztę parmezanu. Podawaj odrazu - ciepłe pęczotto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kasza Seler Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować