Pęczotto (orzotto) z burakami, selerem naciowym i tymiankiem

  • wyświetlono: 397 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Buraczanego szaleństwa ciąg dalszy :) Mam dla Was wspaniałe danie ! Pęczotto - zwane również - orzotto z burakami, selerem naciowym i tymiankiem. To połączenie przyśniło mi się w nocy. Jest genialne, musicie spróbować ! :)

mojapasjasmaku
  • 30min

Składniki

(2 duże / 4 małe porcje):
1/2 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie
około 750 - 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez 'farfocli')
1 duży burak - około 250 - 300 g - pokrojony w kostkę
1/2 szklanki czerwonego wina
1 duża bądź 2 małe szalotki - drobno posiekane
1 - 2 łodygi selera naciowego - pokrojone w drobną kostkę
1 - 2 ząbki czosnku - drobno posiekane
3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar + odrobina do posypania
masło: 1 łyżka + 1,5 łyżki schłodzonego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, tymianek

Sposób przygotowania przepisu:

Pęczotto (orzotto) z burakami, selerem naciowym i tymiankiem

  • 1. W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i seler, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy kasza 'wypije' wino, dodawaj stopniowo bulion - chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż pęczak 'wypije' poprzednią porcję bulionu.
    Gdy kasza uzyska pożądaną miękkość - dodaj buraki, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj przez 2 - 3 minuty, mieszając. Rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i 1,5 łyżki schłodzonego masła, wymieszaj.
    Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 - 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj resztę parmezanu. Podawaj odrazu - ciepłe pęczotto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadkaszatymianekburakiseler naciowypęczkaburakpęczottoorzotto

Komentarze

Podobne przepisy

image-0icr7s7

Dodane przez: paulette17

Roladki drobiowe z selerem naciowym, boczkiem...

Bardzo lubię urozmaicać roladki....

Spaghetti z selerem naciowym

Dodane przez: Jaga85

Spaghetti z selerem naciowym

Długie makaronowe nitki, mięso...

Zielone pancakes z buraka naciowego

Dodane przez: luna19

Zielone pancakes z buraka naciowego

Burak naciowy w roli głównej

Ryż z kurczakiem i selerem

Dodane przez: czarrna

Ryż z kurczakiem i selerem naciowym

Udekorowany mini-szaszłyczkami...

Ryż z papryką i selerem naciowym

Dodane przez: szynszyla

Ryż z papryką i selerem naciowym

Pyszne danie na bezmięsny obiad.

Fasolka w sosie pomidorowym z selerem naciowym i makaronem

Dodane przez: Ania321

Fasolka w sosie pomidorowym z selerem naciowym...

Fasolka w wersji wegetariańskiej,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE