Buraczanego szaleństwa ciąg dalszy :) Mam dla Was wspaniałe danie ! Pęczotto - zwane również - orzotto z burakami, selerem naciowym i tymiankiem. To połączenie przyśniło mi się w nocy. Jest genialne, musicie spróbować ! :)
30 min
Składniki:
(2 duże / 4 małe porcje):
1/2 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej wodzie
około 750 - 850 ml bulionu warzywnego (przecedzony, bez 'farfocli')
1 duży burak - około 250 - 300 g - pokrojony w kostkę
1/2 szklanki czerwonego wina
1 duża bądź 2 małe szalotki - drobno posiekane
1 - 2 łodygi selera naciowego - pokrojone w drobną kostkę
1 - 2 ząbki czosnku - drobno posiekane
3 łyżki tartego parmezanu, grana padano lub sera cheddar + odrobina do posypania
masło: 1 łyżka + 1,5 łyżki schłodzonego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, tymianek
Pęczotto (orzotto) z burakami, selerem naciowym i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek wraz z 1 łyżką masła, dodaj drobno posiekaną cebulę i seler, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Dodaj pęczak, dokładnie wymieszaj tak, by każde ziarenko było otoczone warstwą tłuszczu. Następnie wlej wino, często mieszaj. Gdy kasza 'wypije' wino, dodawaj stopniowo bulion - chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż pęczak 'wypije' poprzednią porcję bulionu.
Gdy kasza uzyska pożądaną miękkość - dodaj buraki, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj przez 2 - 3 minuty, mieszając. Rondel zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i 1,5 łyżki schłodzonego masła, wymieszaj.
Rondel przykryj pokrywką i odstaw na 3 - 4 minuty. Wyłóż na talerze, dodaj resztę parmezanu. Podawaj odrazu - ciepłe pęczotto.
Komentarze